Thom Lundberg får Sommarpriset 2016

2016 års Sommarpris

Thom Lundberg tilldelas 2016 års Sommarpris och blir därmed den första författaren att motta det nyinstiftade litteraturpriset på 10,000 kronor.

Sommarpriset tilldelas svenska författare, företrädesvis debutanter, och ges ut av De Fyras Bokklubb för att främja ökat läsande genom att stötta författare som skriver högkvalitativ, tankeväckande litteratur som även är tillräckligt uppslukande för att locka en bredare krets.

2016 års Sommarpris går till Thom Lundberg för sin debutroman ”För vad sorg och smärta”, en mycket speciell och suggestiv berättelse om det svenska resandefolkets historia som levandegörs och trollbinder läsaren med unika karaktärer och ett fascinerande språk.

Foto: Shiva Pourreza

Prisutdelningen skedde vid en ceremoni i Berlin och delades ut med motiveringen:

”Debutromanen “För vad sorg och smärta” är ett vemodigt och vackert familjeepos som inviger läsaren i resandefolkets historia. Med språket, skarpt och med inslag av romani, för Lundberg oss närmare en värld som ter sig främmande och visar att den i högsta grad är en del av vår svenska historia”

Axel Bruzelius, styrelseledamot i De Fyras Bokklubb – ”Vi är mycket glada att få möjlighet att utse Thom till första vinnare av Sommarpriset. Thom har ett unikt språk och med sin fantastiska berättarförmåga för han på ett imponerande och modigt sätt för första gången över den romska, hittills enbart muntliga, berättartraditionen till det skriftliga formatet.”

 

Thom Lundberg – ”Jag är oerhört tacksam för denna utmärkelse. Jag blev väldigt bortskämd i Berlin. Att få Sommarpriset innebär också en chans att under festliga former prata om det man skrivet med initierade läsare. Det var både givande och ytterst trevligt”

 

Foto: Shiva Pourreza

Om Thom Lundberg

Thom Lundberg är en svensk författare född 1978 och uppvuxen i skånska Osby. Thom är bosatt i Schweiz och debuterade 2016 med romanen För vad sorg och smärta som ger en unik inblick i resandefolkets historia, och återberättar de berättelser och sånger som väckte hans fantasi som barn.

http://www.albertbonniersforlag.se/Forfattare/L/thom-lundberg/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *